Loading...

Functionele Optometrie

Visuele disfuncties kunnen de leer- en leesprestaties van jonge mensen ernstig belemmeren. Daarnaast gaan visuele problemen vaak gepaard met klachten en stoornissen als:

– concentratieverlies
– leesproblemen
– hoofdpijn boven de wenkbrauwen
– hoofdpijn tijdens het kijken van 3D films
– branderige ogen
– hyperactiviteit
– slechte werkhouding
– branderige ogen
– nekklachten
– vermoeidheid
– gedragsproblemen
– slordig handschrift
– onhandige motoriek
– (over)gevoelig voor (zon)licht
– matig afstanden kunnen inschatten

Fixatie Disparatie een verborgen visueel probleem
Liefst 80% van de informatie die men dagelijks verwerkt is visueel. Als basisvoorwaarde dient een kind dus visueel fit te zijn om goed te kunnen presteren. Naast scherp zicht moeten de ogen ook correct samenwerken. Bij een onjuiste oogsamenwerking correspondeert het beeld van het rechteroog niet goed met het beeld van het linkeroog. Dit fenomeen heet in de oogzorg fixatie disparatie (FD). Kinderen met FD kunnen door een FD oogspecialist uitstekend hulp aangeboden krijgen voor het zorgen van de juiste oogbalans.

Fixatie Disparatie versus dyslexie
Veel symptomen van FD komen overeen met de symptomen van dyslexie. Fixatie Disparatie is echter in tegenstelling tot dyslexie goed behandelbaar. Goed mogelijk is dat iemand geen dyslexie maar Fixatie Disparatie heeft of zelfs beide fenomenen. Dan heeft hij of zij een dubbel probleem.

Hoe bieden wij hulp?
Door middel van een voorscreening wordt de gezondheid van het visuele systeem en de kwaliteit van de visuele vaardigheden onderzocht. Indien uit het vooronderzoek blijkt dat er sprake is van FD, dan wordt deze visuele disfunctie aangepakt door het corrigeren van de oogbalans volgens de methode van Prof. Joachim Haase (MKH-Polatest).

Functionele Oogzorg Nederland
Wij zijn aangesloten bij het Platvorm en Adviesorgaan Functionele Oogzorg Nederland (FON).
Dit platvorm is een samenwerkingsverband tussen professionals uit het onderwijsveld en de (para)–medische wereld met opticiens en optometristen met als doel het publiek te informeren en te adviseren over visuele disfuncties en de (mogelijke) gevolgen daarvan. De FON leiden ook de para-medicus op om professionele visuele (voor)screeningen te kunnen uitvoeren (zie hiervoor de website van de FON.

De website van de FON is: www.info-fo.nl.