Orthoptie – even voorstellen…

Mijn naam is Herma Reinderman-ten Harkel en ben sinds 1 april werkzaam bij Van Dijk optiek in Julianadorp en Hippolytushoef als orthoptist. Ik beschik over 20 jaar klinische (ziekenhuis) ervaring in het uitvoeren van een orthoptisch onderzoek, maar ook het beoordelen van de gezondheid van uw ogen!

Wat is een orthoptist?
De orthoptist is een paramedisch beroepsbeoefenaar, die verantwoordelijk is voor een specifiek gedeelte van de oogheelkunde

De orthoptist is werkzaam in een oogheelkundige kliniek van een ziekenhuis of in een particuliere (oogheelkundige) praktijk. Een paar orthoptisten hebben een zelfstandig gevestigde praktijk of bij de opticien . Ook zijn orthoptisten werkzaam bij de jeugdgezondheidszorg en in slechtziendencentra. Orthoptie is de leer van het ‘goed’ of ‘recht’ zien. Het woord komt uit het Grieks: ‘orthos’: juist of recht & ‘optica’: leer van het zien.

‘Goed of recht zien’ betekent het hebben van:
• een goede gezichtsscherpte van het rechter- en linkeroog
• een rechte oogstand
• goede oogbewegingen
• een goede verwerking van de beelden van beide ogen, gestuurd vanuit de hersenen