Beperk groei bijziendheid van uw kind

Meer info? Klik op deze link: Beperk groei van bijziendheid: uw ogen zijn uw toegang tot de wereld!

Ogen zijn één van de belangrijkste zintuigen en helpen u de wereld om u heen te ervaren. Dankzij uw ogen kunt u leren, dingen ontdekken, spelen en sporten. Echter komt bijziendheid (myopie) steeds vaker voor en is goed zicht minder vanzelfsprekend. Op zoek naar meer informatie over bijziendheid?

Bijziendheid: extreme groei bij jongeren
Bijziendheid bij jongeren is in de afgelopen jaren zo sterk toegenomen dat we inmiddels van een epidemie spreken. Myopie komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Één van de redenen van deze explosieve groei is de levensstijl van kinderen. Tegenwoordig verrichten kinderen veel nabijwerk op de tablet en smartphone en spelen ze weinig buiten. Juist jongeren zijn een kwetsbare groep, omdat hun ogen nog niet uitgegroeid zijn. Het blijkt dat bijziendheid zich het snelst ontwikkeld bij kinderen tussen de 6 en 17 jaar oud.

Myopie Management Expert
Van Dijk Optiek kan u alles vertellen over bijziendheid en de oplossingen. Onze specialisten zijn speciaal opgeleid om een oplossing op maat te bieden die de verergering van bijziendheid bij uw kind mogelijk kan voorkomen. Dit kunnen bijvoorbeeld speciale lenzen, maar ook lifestyle advies of een combinatie daarvan zijn. Myopie management heet dat. Van Dijk Optiek is één van de eerste Myopie Management Experts in Nederland. Laat de ogen van uw kind regelmatig controleren door een expert. Ook als hij/zij (nog) niet bijziend is.

Wilt u weten wat de beste optie is voor de ogen van uw kind? Kom dan gerust eens langs bij Van Dijk Optiek om u te laten informeren of bel voor een afspraak 0223-641582 Julianadorp / 0227-591057 Hippolytushoef.

Laat de ogen van uw kind regelmatig controleren
Vlogs, games, tv, kids beleven steeds meer via beeldschermen. Een smartphone of tablet is altijd bij de hand. Plezier voor het brein maar niet voor de ogen van uw kind. Kinderen van nu lopen later de kans hoog bijziend of zelfs slecht bijziend te worden. Van Dijk Optiek is specialist op het gebied van oogzorg en heeft diverse opties op het gebied van Myopie management voor het afremmen van bijziendheid.

Wat is bijziendheid?
De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, vooral bij jongeren is bijziendheid vaak sterk progressief. De grootste progressie vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Deze groep loopt gevaar om hoogbijziend te worden. De problemen met hoge bijziendheid zijn:


Belangrijke factoren
Vooral voor kinderen met een grote kans op het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het van belang om de progressie tijdig zoveel mogelijk te managen. De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen, zoals:

Staar
Grotere kans op staar: een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden .

Glaucoom
Verhoogde kans op glaucoom: verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Kan tot slechtziendheid en zelfs blindheid leiden.

Netvliesloslating
Grote kans op netvliesloslating: het netvlies raakt los, bijvoorbeeld door één of meerdere scheurtjes. Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt dit tot slechtziendheid of blindheid.

Erfelijkheid
Als één of beide ouders bijziend zijn, is er een grotere kans op bijziendheid voor het kind. Let ook op of netvliesloslating voorkomt in de familie.

Etniciteit
Onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor (tot wel 80%).

Leefpatroon
Kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet (dichtbijwerk) ontwikkelen vaker bijziendheid.

Waar moet ik op letten?
• Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’
• Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord
• Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten
• Een boek heel dichtbij houden bij het lezen
• Objecten in de verte niet goed kunnen zien
• Veel knipperen
• Veel in de ogen wrijven
• Ogen vaak dichtknijpen

Deze signalen zijn slechts indicaties. Het is belangrijk om de ogen van uw kind regelmatig te laten controleren, óók als er geen indicaties voor bijziendheid zijn. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden. Bij Van Dijk Optiek hebben we gecertificeerde Myopie Management Experts die weten welke oplossing het beste bij u en uw kind past.

Wat kan ik voor mijn kind doen?
Het is belangrijk om progressieve bijziendheid bij kinderen als het kan zoveel mogelijk te remmen. De kans dat iemand met een hoge min-sterkte (bijziend) ernstige oogproblemen krijgt is groot. Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn gelukkig wel genoeg acties die je als ouder of verzorger kunt ondernemen om kinderen zoveel mogelijk te behoeden hiervoor.
Is jouw kind al bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ therapieën om uit te kiezen zoals een bifocale/multifocale bril, atropine oogdruppels of speciale contactlenzen. Er zijn verschillende soorten contactlenzen die hier speciaal voor zijn gemaakt, zowel harde- als zachte contactlenzen. Onze myopie expert kan daar uitstekend in adviseren.

Al deze therapieën zijn bedoeld om de progressie van de bijziendheid zo veel mogelijk te remmen, zodat de uiteindelijke hoogte van de min-sterkte beperkt blijft.

Hoe zorgt u voor de ogen van uw kind?
Ook als uw kind (nog) niet bijziend is, is het heel belangrijk om rekening te houden met de risicofactoren. Laat kinderen voldoende buiten spelen (minstens twee uur per dag) en niet te veel en te lang achter elkaar hun ogen alleen maar dichtbij gebruiken. Kom ook regelmatig (minstens één keer per jaar) naar onze winkel om door onze Myopie Management Experts de ogen van uw kind te laten controleren. Zo kunt u beginnende bijziendheid op tijd aanpakken.