Loading...

Laat de ogen van uw kind regelmatig controleren

Ongeveer twintig procent van alle leerproblemen bij kinderen is te wijten aan visuele problemen. Oogafwijkingen kunnen natuurlijk direct tot problemen met lezen leiden, maar ze kunnen ook leiden tot klachten als prikkende ogen, hoofdpijn, vermoeidheid of concentratieverlies, waardoor het kind niet goed oplet en de lesstof dus moeilijker in zich opneemt. Omdat visuele klachten en oogproblemen de schoolprestaties behoorlijk negatief kunnen beïnvloeden, is het geen overbodige luxe de ogen van uw kinderen regelmatig te laten controleren. Dat kan bij Van Dijk Optiek. Mocht een bril de juiste oplossing zijn voor uw kind, dan kunnen zij u bovendien adviseren over het beste montuur en de beste brillenglazen.

Een indruk krijgen van de kwaliteit van de ogen van (jonge) kinderen is erg moeilijk. Eigenlijk zijn de ogen van het kind pas rond het negende levensjaar helemaal uitontwikkeld. Kinderen zijn bovendien heel goed in staat zich aan te passen en kunnen oogproblemen goed maskeren, waardoor ze lang niet altijd opvallen, bekend is dat ongeveer de 4% van de kinderen een lui oog heeft, dat 2 % scheel kijkt en dat ongeveer tien procent bij- of verziend is en een bril nodig heeft. Er zijn overigens wel symptomen, die kunnen wijzen op oogproblemen. Vermoeide en prikkende ogen, hoofdpijn, concentratiestoornissen, scheel kijken, onrustige oogbewegingen, een boek of speelgoed dicht bij de ogen houden, dicht bij de televisie zitten of de ogen dichtknijpen als het kind naar het schoolbord kijkt, kunnen aanwijzingen zijn, dat er iets met de ogen aan de hand is. Ook bij oogafwijkingen in de familie moet men alert zijn.

Als er reden is om te denken, dat er oogproblemen zijn, is het goed de ogen te laten controleren. Want zeker tijdens school is goed zicht van groot belang. Ongeveer 90 procent van wat kinderen leren, hangt direct samen met wat ze zien. Bovendien betekent het op jonge leeftijd leren lezen een enorme belasting voor de ogen. Ook veel televisie kijken en computerspelletjes zijn zeer inspannend voor kinderogen.

Als een bril de beste oplossing blijkt voor uw kind, kan Van Dijk Optiek u helpen bij de keuze van een goede kinderbril. Die moet aan een aantal eisen voldoen. Het belangrijkste en meest voor de hand liggende is natuurlijk, dat het kind de bril zelf leuk vindt. Kinderen die hun bril niet leuk of ‘cool’ vinden, dragen de bril niet. Overigens blijkt wel dat kinderen steeds minder vaak moeite hebben met het dragen van een bril; het aanbod brilmonturen is tegenwoordig behoorlijk groot en er zit altijd wel een hippe bril bij. Betrek kinderen vanaf de leeftijd van vijf of zes jaar wel altijd zelf bij de keuze van het montuur. Ook de kwaliteit van de bril is van groot belang voor het kind.

Naast een leuk montuur zijn natuurlijk vooral de brillenglazen van belang. Ook de bescherming tegen UV-straling is van belang, want bij kinderen onder de twaalf jaar biedt het oog nauwelijks bescherming tegen UV-straling. De ooglens laat 75% van de UV-straling door. Bij volwassenen van 25 jaar en ouder is dat nog maar 10%. Omdat dit filter bij kinderen ontbreekt, is het van belang dat er gekozen wordt voor glazen met 100% UV-bescherming. De meeste brillenglazen geven 100% UV-bescherming, zijn licht van gewicht, dun en praktisch onbreekbaar.